Åpning av Innlandets første Newton-rom

Newton1.jpg

Endelig kan skoleelever i Glåmdals-regionen boltre seg i det helt nye Newton-rommet og energisenteret på Magnor, faktisk Hedmark og Innlandets første i sitt slag. Målet er å gi ungdommen lyst til å lære mer om fornybar energi og realfag.

Det er ungdomsskoleelever i sju kommuner i Sør-Hedmark, som i første omgang vil kunne disponere det nye naturfagrommet.

- Dette betyr mye, det gjør realfagene mer praktisk rettet og bedre tilgjengelig, dette er viktig for å øke elevenes kompetanse innen realfag. Vi håper vi får klokere elever, sier Lise Selnes, leder av Glåmdal Regionråd.

For energisenteret skal blant annet gi innsikt i fornybar energi, og vind, vann og sol vil forhåpentligvis få en ny dimensjon for skoleelevene. På timeplanen for elevene i energisenteret står også miljøteknologi og energieffektivisering.

- Lettere å forstå

Energisenteret, som består av både Newton-rom og et ekstra rom tilpasset næringslivet, er realisert gjennom såkalt RDA-fond, regionalt differensiert arbeidsgiveravgift, som er forankret i næringslivet. Det er Magnor Næringshage som står bak prosjektet. 
Totalt er det på landsbasis 34 Newton-rom i drift, disse bidrar til et felles ressurssenter innen realfaglig undervisning for skolene. 

- Senteret løfter fokus på erfaringsbasert læring av realfag, og ikke minst bedrer det allmennhetens interesse og forståelse for naturvitenskapelige fag, sier Borge Nordfjeld, daglig leder ved Magnor Næringshage, han er strålende fornøyd. 

Har sier at energisenteret også skal bidra til et samarbeid mellom lokalt næringsliv og skole. Totalt sett er det beregnet et besøk av rundt 2300 elever i året til energisenteret, og de første testklassene kommer i januar. 

- Newton-rommet og energisenteret er ei verktøykasse, nå er håpet at ungdom i Sør-Hedmark skal få større interesse for energi, teknologi og miljø, sier Nordfjeld. 

Tekst/foto: Anette Strand Sletmoen, Solør Næringshage

RDA-midler:

I 2004 måtte Norge slutte med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift (RDA), etter et vedtak i Eftas konkurransetilsyn ESA. Senere ble dette vedtaket gjort om, men differensieringen måtte gjøres mindre enn før. Som en kompensasjon får kommuner som har høyere arbeidsgiveravgift enn i 2004, offentlige utviklingsmidler; RDA-midler. Midlene skal brukes til industriell næringsutvikling.

Her finner du mer informasjon om Newton-rommene.

Se flere bilder fra åpningen av Newton-rommet på Magnor her. 


Alt innhold er beskyttet av loven om opphavsrett © 2019 Åsnes Næringshage. Utviklet av Spire Web & Design

Personvern og cookies