Vellykket jubileumshelg

Dese_rt.jpg

Tre dager til ende varte jubileumsfeiringen og mange av oss har opplevd noe helt uten om det vanlige.

 

Jubileumshelgen startet fredag med høytidelig åpning av Dreyerrommet. I festsalen kunne man observere offiserer fra det herrens år 1808 og ditto prest. Det ble danset og sunget på tradisjonelt vis. Svenske offiserer vågde seg også innom en tur og kunne glede seg over at freden mellom våre to land hadde etablert seg for godt. Ute på gårdsplassen var det rungende militærmusikk framført av veterankorpset. Soldater etablerte seg i teltleiren på fotballbanen ved skogskolen.

I teltleiren var det feststemning, leirbål, koner som lagde mat, telt med halmseng, soldater med blikk-krus. Rett som det var ble det signalisert til oppstilling. De måtte jo trene! Ungdomsskole-soldatene var sannelig blant de flinkeste til å marsjere og følge ordre. De ble ekstra rake i ryggen da de møtte Gransæter. Han hadde fått respekt hos ungdommene – og de var tydelig glad i han!

Lørdag hadde værgudene bestemt seg for å overraske! Det var jo så strålende! HM Kongen kom presis. Barna som skulle ha sin obligatoriske skoledag ved Sønsterud skole denne dagen, hadde stilt opp som de hadde øvd inn på forhånd. Alle var i blått – slik som Hoffske Skiløpercomagnie! De sang så nydelig og Kongen strålte!

Lunsjen var en matopplevelse fra Finnskogen og områdene rundt. Thorsen viste at hans gode rykte som mesterkokk ikke hadde oppstått tilfeldig! Så uttalte da også informasjonssjefen på Slottet, Astrid Versto: ”Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene!”.

Kongen fikk se Dreyer-rommet og fikk informasjon fra forfatteren av jubileumsboka, Kolbjørn Brækstad. Deretter fikk han se hva de norske ungdommene er gode for når de om en knapp måned skal arrangere EM i motorsag. Skogskolen hadde sørget for nye hørselvern til Kongen og de som skulle stå nærmest, men da utbrøt Kongen med en latter: ”Nei, det er for sent!”

Besøket i Skjeftebua til Bredvold var kanskje det Kongen satt størst pris på denne dagen. Her hold tidsplanen på å ryke, for han drøyde vel lenge med å komme ut igjen!

Øvrige lunsjgjester dro direkte til Dreyerhøyden i buss. Vi fikk da skue publikumsområdet fra ”scena” og det var et mektig syn! Det var så mye folk! Og i bakgrunnen steig bålrøyken fra de som hadde matsalg. Fra skogskolen fikk vi servert bålkaffe rett fra kjelen. Forsvarssjef Sverre Diesen hadde gledet seg lenge til arrangementet, men at det skulle bli så bra hadde heller ikke han kunnet tenke seg! Representanten for det svenske forsvaret Colonel Ingemar Gustafsson hadde også en flott opplevelse å fortelle om hjemme.

Kongen kom i hestevogn fra Hammersborg anført av Oberst Staffelt til hest. Det var et imponerende syn! Kongen fikk sete i kubbestol utenfor Konge-gapahuken som elever og lærere ved Solør videregående skole avdeling Sønsterud har satt opp for anledningen - og for fremtidig bruk av folk som ferdes her. 

Under gjennomføringen av slaget, uttrykte gjestene ved gapahuken rett som det var at de var imponert. Kongen ga titt uttrykk for at dette var storartet og han var imponert over ungdomsskole-soldatene!

Jara skole deltok med egen elevbedrift som solgte mat. De hadde også ansvaret for å servere Kongen og gjestene et enkelt måltid. De blir aldri glemt for måten de gjennomførte dette på. For hver person de serverte, sa de: ”Håper det smaker!”

Vålby`n skole hadde også elevbedrift med salg av mat. Der skulle pressefolkene få mat og kaffe – men ingen dukka opp! Det gjorde ingenting! For de serverte soldatene i Det Hoffske Skiløpercompagnie!  

Søndag opprant med ”høveleg tenleg vær”, som presten sa i kirka. Det var en stilig gjennomført oppmarsj med soldatene. Egen hestevogn fraktet ekteparet Bjørnebye til kirke, og presten i en annen vogn sammen med Oberst Staffeldt. Det var en mektig gudstjeneste som rørte ved alle som var til stede. Kransnedleggelser, nasjonalsanger til feiende korpsmusikk og salutter fra soldatene på kirkebakken avsluttet jubileumshelgen.

Alt innhold er beskyttet av loven om opphavsrett © 2019 Åsnes Næringshage. Utviklet av Spire Web & Design

Personvern og cookies